Copyright-policy

Ez a dokumentum a források használatára vonatkozóan irányelveket tartalmaz.
A következő információkat minden írónkkal és közreműködőnkkel megosztottuk.

A Hangzásvilág Magazin irányelvei a cikkekben és ismertetőkben használt szövegek, képek, rajzok, harmadik féltől származó valamint saját tartalmaink és mások általi idézetek ismételt felhasználásával, a szerzői joggal kapcsolatban a következők:

A Hangzásvilág Magazin saját szerkesztőitől és más közreműködőktől származó cikkeket közöl, amelyek információkat, fényképeket, rajzokat tartalmaznak, ezek internetes kutatásokból/forrásokból is származnak. Mivel az ilyen módon megszerzett anyagok legtöbb része szerzői jogvédelem alatt áll, korlátozott vagy engedélyköteles vagy egyéb feltételek hatálya alá tartozik.

A Hangzásvilág Magazin egy szerzői jogvédelem alatt álló on-line kiadvány, minden jog fenntartva. Tartalma/fotói újraközléséhez a főszerkesztőtől előzetes engedélyt kell kérni. Megvédjük tartalmainkat és érdekeinket, ha szabálysértést találunk. Ezért mindent megteszünk, hogy megfeleljünk a szerzői jogi követelményeknek, és eltávolítunk minden olyan anyagot, amelyről úgy találjuk, hogy nem felel meg irányelveinknek.

A Hangzásvilág Magazin szerkesztői/lektorai/közreműködői felelősek azért, hogy megfeleljenek irányelveinknek, és minden, a munkájukhoz szükséges engedélyt megszerezzenek. A Hangzásvilág Magazin szerkesztői ezt a feladatot nem végzik el mások részére, a feladat a továbbközlőre hárul. Ne feledje, hogy amikor csak lehetséges, forrásokat/hivatkozásokat kell megadni!

Az irányelvek a következők:

A szerzői joggal védett írásos anyagok idézésével kapcsolatban a legjobb gyakorlat, hogy bármilyen anyag idézéséhez írásos engedélyt kell kérni. Még a kreatív alkotásokból származó rövid idézetek is per tárgyát képezhetik, ha nem kaptak engedélyt. Ha nem kap engedélyt az idézésre, akkor saját szavaival kell összefoglalnia a tárgyra vonatkó közléseket, az eredeti forrás megjelölése mellett. Ne feledje, hogy egyszerűen csak egy hivatkozást adni egy másik webhelyre az olvasók könnyebb elérése érdekében általában rendben van, de ne idézzen közvetlenül tartalmat! És ne feledje: mindig adjon meg forrásokat, még akkor is, ha saját szavaival foglalja össze azokat! Például az …”XY úgy véli, hogy a DSD kiváló formátum minden új digitális felvételhez”… nem közvetlen idézet az általa írt dolgokból, hanem az írásain, interjúin stb. alapuló álláspontjának összegzése lehet. Tisztelje forrást: megfelelő hivatkozás biztosítása, beleértve adott esetben webes hivatkozást is!

Egy cég termékeinek webhelyéről vagy promóciós anyagokról származó tartalom vagy specifikáció esetén (pl. egy USB-meghajtón lévő promóciós tartalom amelyet, mint az audio-sajtó tagjaként adnak át Önnek), általában megengedett a szakaszok idézése, feltéve, hogy idézőjelbe helyezi, és megadja az eredeti anyag linkjét. Kérjük ne idézzen teljes cikkeket vagy az on-line tartalom nagy részét!

Fényképek esetében a saját munkák közzétehetők. Ha a gyártók webhelyén van egy médiaanyag-rész, amelyet a tesztelők használhatnak, akkor ez is rendben van. Az összes általam ellenőrzött forrás szerint a lemezborítók használata az albumkritikáknál is általában megfelelőnek tekinthető. Szinte minden máshoz írásos engedély szükséges a művésztől, ügynöktől, ügynökségtől vagy a szerzői jog tulajdonosától. Ez magában foglalja a felvételek promóciós csomagjában található fényképeket. Általános szabályként azt kell feltételezni, hogy az ilyen képek ismételt közzétételéhez kifejezett írásbeli engedély szükséges.

Vegye figyelembe, hogy vannak olyan képek, amelyek a Wikipedia Commons nyitólicencén keresztül érhetők el. Ezek a https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page oldalon találhatók. Több millió használható kép található ott, de érdemes megbizonyosodni arról, hogy a használni kívánt kép forgalomba hozatalra engedélyezett. Ellenőrizze a képlicenc feltételeit, hogy megbizonyosodjon róla!

Ugyanazok az irányelvek, amelyek a fényképekre vonatkoznak , a rajzokra, diagramokra és más, szerzői jog által védett kreatív munkákra is vonatkoznak.

Vegye figyelembe, hogy a beküldött anyagok tartalmáért végső soron a szerző felelős. Ha egy forrás/fotós/ügynök/ügynökség/tulajdonos megkérdőjelezi a szerzői joggal védett anyagokkal való visszaélést, az vissza fog kísérteni.

Ne feledje, a Hangzásvilág Magazin egy jelentős audio-kiadvány több ezer olvasóval!
Az alapvető irányelv: Ha a fentiek áttekintése után bármilyen kérdés merül fel, fordulj a főszerkesztőhöz a hangzasvilag.hu@gmail.com címen! Ne hibázz! Hozzáférhetünk jogi tanácsadóhoz és az iparág más szakembereihez; tudunk segíteni a helyes megoldásban.

Az alábbiakban, sorrend vagy rangsorolás nélkül, néhány on-line forrás található a szerzői joggal védett anyagokról, a méltányos használatról és a publikáció szempontjairól. A Hangzásvilág Magazin nem vállal felelősséget a tartalom helyességével vagy jogi értékével kapcsolatban.
http://fairuse.stanford.edu/overview/fair-use/what-is-fair-use/
https://copyright.columbia.edu/basics/fair-use/fair-use-checklist.html
https://janefriedman.com/permissions/
http://fairuse.stanford.edu/overview/fair-use/cases/
https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page

A Hangzásvilág Magazin szabályzata a magazin tartalmának felhasználására vonatkozóan.
A Hangzásvilág Magazin jogot biztosít Önnek arra, hogy webhelyén és/vagy nyomtatott hirdetésekben újranyomtasson legfeljebb három (3) idézett mondatot egy értékelőtől, ahogyan azok a Hangzásvilág Magazinban megjelentek. Ezeknek az idézeteknek az eredeti formájukban, változtatás nélkül kell megjelenniük. Minden idézet végén fel kell tüntetni az alábbiakat:
pl.: ”Hangzásvilág Magazin… év, …hó”

Lehet használni közvetlen link-et: – …”Olvassa el ezt a véleményt a Hangzásvilág Magazinban”… De, nem tehet közzé vagy másolhat át semmilyen képet, oldalt és/vagy véleményt teljes egészében közvetlenül egy webhelyére vagy az oldalára, illetve nyomtatott és/vagy elektronikus anyagokon keresztül, ha erről szóban vagy írásban nem állapodtunk meg! Ha egy teljes ismertetőt papíralapú újranyomtatásként/promócióként szeretne felhasználni előadásokhoz és/vagy promóciókhoz, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a konkrét követelmények és engedélyek miatt!

E-mail: hangzasvilag.hu@gmail.com
Szerkesztőség címe: 1145 Budapest, Róna utca 174. (NFI telephely, I irodaház)